Történetünk és egyben a Yoggies által képviselt vízió arról szól, hogy az „egészség az etetőtálban kezdődik“.

A Yoggies termékek nem tartalmaznak vegyszert, gabonaféléket és szóját sem. Célunk, hogy kedvenceink a létező legjobb minésgű táplálékot kapják tölünk, ami kizárlólag természetes alapanyagokból készül.

Történetünk

2011-ben, az akkor egy éves golden retriever kölyökkutyánk, Roxy, egy erdei séta során, teljesen váratlanul valamilyen mérget evett. Azonnal állatorvoshoz rohantunk vele…eközben úrrá lett rajtam a félelem és a tehetetlenség. A gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően a kutyánk életben maradt. Ekkor csak ennek tudtam örülni, és bele sem gondoltam, hogy a neheze még csak ezután vár ránk.

A megevett méreg a kutyánk teljes emésztőrendszerét károsította és felborította az immunrendszerét is. Ennek következtében semmilyen táplálék nem maradt meg benne, felpuffadt és hányás, vagy hasmenés formájában azonnal kiürült belőle minden. A létező legjobb tápokat vásároltuk, de egyiket sem tudtuk neki pár napnál tovább adni, mert ugyan azok a tünetek jelentkeztek mint korábban. Mikor kissé reménytelennek kezdett látszani a helyzet, akkor határoztam el, hogy az eddigi gasztronómiai tapasztalaitamat, megporbálhatnám kamatoztatni a kutyám etetésénél is, és megtalálni számára azt, ami a helyzetén segíthet. Ezért nyakig beleástam magam a kutyák táplálkozásáról szóló szakirodalmakba, állatorvosokkal konzultáltam, tanulmányoztam a kutyák genetikáját és probáltam megérteni az emésztésük működését. Emelett felettébb kiváncsivá is tett az a tény, hogy miért van az, hogy a legprémiumabbnak nevezett tápok sem megfelelőek a kutyámnak. Egy ismerősőmnek köszönhetően látogatást tehettem egy kutyatápokat (extrudált granulátumokat) készítő cég gyártósorára. Ott jöttem rá, hogy ezek a csontlisztből, művitaminokból, állati zsírpermettel készített tápok, nagy valószínűséggel messze nem a „legjobbak“ kutyáink számára.

Adott volt a helyzet, hogy kell találnom valami saját megoldást…éppen akkoriban ovastam egy cikket a joghurtokról. Innen jött az első ötlet, joghurtot a kutyáknak…a joghurt segíthetne Roxynak. Lelkesen belevetettem magam a munkába és két hónap múlva megszületett a joghurt. Jött a teszt, mit szól hozzá Roxy? Mikor elé tettük, nagyon kiváncsi volt, hogy mi lehet ez, lassan kezdett neki, az első falatok után lathatóan ízlett is neki…megette. Most érkeztünk a következő lépéshez, benne marad-e és mennyi ideig? Szerencsére jól vizsgázott a joghurt, nem puffadt fel és idővel a hasmenése is megszűnt, szépen lassan el kezdett javulni az állapota és erősödött. Nagyon örültünk ennek!

Mikor már jó erőben volt, akkor kezdett világossá válni, hogy csak a joghurt nem lesz elegendő…

Tisztában voltam azzal, hogy a BARF etetés a kutyák emésztésének és genetikájának a legmegfelelőbb. A kiegyensúlyozott BARF étrendhez, a nyers hús mellett, szükség van ásványi anyagokra, zöldségre, gyümölcsökre, hogy teljes tápértékű eledel legyen. Ebből jött a második ötletünk, hogy mi lenne, ha minden nyers összetevőt megszarítanánk és így megpróbálnánk granulátumba préselni, hideg sajtolásos eljárással. Miután elszánt ember vagyok, ezért elkezdtem a saját konyhámban, a rendelkezésre álló eszközökkel, házilag szárítani, préselni és recepteket kitalálni. Sok probálkozást követően megszületett az első, házilag készített, hidegen sajtolt “száraz BARF” granulátumunk.

Így kezdődött el minden. Roxy, ezután csak ezt kapta és végre minden rendben volt. A szomszédaink csodálkoztak, hiszen látták hogy kutyánk jobban van, így ők is elkezdték a “mi” granulátumunkat adni kutyáiknak, aztán jöttek a bartátok és az ismerőseik is… és végül nem volt elég a konyhánk kapacitása a megfelelő mennyiségű száraz BARF granulátum előállításához. Folyamatosan kerestük a legjobb minőségű alapanyagokat, tanultuk a nagyüzemi hidegen sajtolás rejtelmeit. Végül, egy bérelt garázsból, 2016.01.23-án eladtuk az első zsák száraz BARF granulátumunkat.

Az azóta eltelt idő alatt a Yoggies száraz BARF eledelek már rengeteg esteben bizonyítottak. Állatorvosok ajánlják érzékeny gyomrú, allergiás kutyáknak. A tenyésztőktől és a gazdáktól, granulátumaink kierdemelték a “száraz BARF” elnevezést.

Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet annak három állatorvosnak, akik segítettek megmenteni kutyánkat és akiktől sokat tanultam a kutyák egészségével kapcsolatban. Különösen a következő személyeknek szeretném kinyílvánítani köszönetemet:

MVDr. Daniela Králová – Prága
MVDr. Markéta Rázgová – Kutná Hora
MVDr. Jan Herčík – Prága

Mi családi vállalkozás vagyunk, mely megalapítását egy kis kölyökkutya sugallta.

…egy biztos, hogy „Az egészség az etetőtálban kezdődik“

Roxy kutya és Jiří Švihálek
Yoggies s.r.o.